Aanstichter cartoonrellen heeft spijt

Zo'n acht jaar geleden publiceerde de Deense krant Jyllands Posten een stel Mohammedcartoons. De cartoons leidden zo'n twee maanden later tot rellen in het Midden-Oosten, doodsbedreigingen en tenminste één serieuze moordpoging. Een aanstichter van de rellen heeft nu spijt van zijn rol in de 'cartooncrisis'.

Ahmad Akkari is een Deen van Libanese afkomst, en een van de leiders van het protest tegen de Mohammedcartoons: "In die tijd was ik zo gefascineerd door deze logische kracht in de islamitische gedachtegang dat ik het grote plaatje uit het oog verloor. Ik was ervan overtuigd dat het een gevecht was voor mijn geloof, islam."

Maar Akkari heeft zich bedacht. Hoewel hij nog steeds moslim is, heeft hij spijt van de manier waarop hij het protest heeft aangepakt. Over de trip die hij als woordvoerder van een groep Deense imams ondernam naar het Midden-Oosten om aandacht en hulp te vragen voor de kwestie, is hij kort: "Het was volledig verkeerd."

Naar eigen zeggen heeft Akkari zijn fout ingezien na een bezoek aan Libanese imams. "Ik was geschokt. Ik besefte wat een onderdrukkende mentaliteit ze hadden."Hij verhuisde daarop naar de Deense kolonie Groenland. "Ik had veel tijd om te lezen, te schrijven en vooral om na te denken."

Hij zal de tijd goed benut hebben, want uiteindelijk besloot hij zijn vieze baardje af te scheren en boete te doen voor zijn daden. Hij verklaarde dat het plaatsen van de cartoons oké was, en dat zijn reactie fout was. Ook ontmoette hij één van de cartoonisten, Kurt Westergaard, om persoonlijk zijn excuses aan te bieden.

Westergaard is overtuigd van de oprechtheid van Akkari: "Ik trof een man die van een islamist bekeerd is tot een humanist die de waarden van onze maatschappij begrijpt. In mijn ogen is hij heel oprecht, overtuigend, en zeker van zijn overtuigingen." 

Maar anderen zijn niet zo zeker van Akkari's ommedraai. Zijn vroegere makkers van de Deense Islamitische Gemeenschap noemen hem een aandachtshoer die terug in de spotlights wil. Ze geven ook aan hun standpunt niet te hebben veranderd: "Het is nog steeds niet oké om cartoons van Mohammed te publiceren."

Politicus Michael Ulveman, die adviseur was van de Deense premier ten tijde van de cartooncrisis, is sceptisch maar bereid Akkari een kans te geven: "Ik denk dat Ahmad Akkari op al-Jazeera zou moeten verschijnen en de Arabische wereld over zijn openbaring moet vertellen. Dat zou echt waarde hebben voor Denemarken en de vrijheid van meningsuiting."