Boycot OS om homorechten onwaarschijnlijk

Een boycot van de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi vanwege de homorechtenkwestie lijkt erg onwaarschijnlijk. Minister Jet Bussemaker spreekt zich tegen een boycot uit, evenals de Britse premier David Cameron. Eerder zei de Amerikaanse president Obama al tegen te zijn.

Bussemaker (PvdA), die emancipatie in haar portefeuille heeft, gaf in het radioprogramma Tros Kamerbreed aan dat een boycot wat haar betreft te ver gaat. Ze is blij dat er wordt gedicusieerd, maar het lijkt haar beter om de kwestie ter plaatse aan de orde te stellen. Sporters zouden zelf aan kunnen geven hoe ze erover denken, aldus de minister, die schaatstser Ireen Wüst als voorbeeld aanhaalde. Wüst gaf onlangs aan biseksueel te zijn.

De Britse premier David Cameron sluit een boycot geheel uit. Net als Bussemaker denkt hij dat het deelnemen aan de spelen een betere manier is om vooroordelen tegen homoseksuelen te bestrijden. Cameron reageerde op een open brief van acteur en schrijver Stephen Fry, die opriep tot het verplaatsen van de Olympische Winterspelen vanwege de Russische wetgeving tegen 'homopropaganda en niet-traditionele seksuele relaties'. Cameron deelt Fry's zorgen over de mishandeling van Russische homoseksuelen, maar vindt een boycot te ver gaan.

Bron: Novum / AP / FOK.nl