Simon Cowell is rijkste televisiester

Simon Cowell mag zich voor het eerst de best betaalde televisiester noemen. De Brit, die talentenjachten als X Factor en Britain's Got Talent bedacht, harkte het afgelopen jaar 95 miljoen dollar bij elkaar. Dat berekende het Amerikaanse blad Forbes, dat jaarlijks een lijst met de best verdienende tv-sterren opstelt.

Cowell moet zijn eerste plek delen met tv- en radiopersoonlijkheid Howard Stern. Ook Stern, die zichzelf uitriep tot koning van alle media, kreeg het afgelopen jaar 95 miljoen dollar op zijn rekening bijgeschreven. Stern verdient zijn fortuin onder meer met zijn radioshow en als jurylid van America's Got Talent.

Die show levert ook bedenker Cowell de nodige dollars op. De Brit verdient echter niet alleen goed aan zijn televisieprogramma's, ook boert hij goed in de muziekwereld. Hij is de man achter succesvolle groeps als Il Divo en One Direction.

Talkshowkoningin Oprah Winfrey, die de lijst van best verdienende tv-sterren jarenlang aanvoerde, staat dit jaar op de vierde plek. Forbes berekende dat Oprah tussen vorig jaar juni en afgelopen juni 77 miljoen dollar verdiende. Volgens het zakenblad is haar eigen zender OWN, die ze in 2011 lanceerde, eindelijk winstgevend. In de top tien van Forbes staan verder sterren als Dr. Phil, die 72 miljoen verdiende, en Ryan Seacrest, die 61 miljoen bij elkaar harkte.