Protest tegen kabinet

Ambtenarenvakbond Abvakabo heeft donderdagmiddag actiegevoerd in Den Haag tegen het kabinetsbeleid. Op de actie waren enkele honderden mensen afgekomen, onder wie thuiszorgmedewerkers van Sensire die zich verzetten tegen hun ontslag.

Tijdens de bijeenkomst op het Plein werd het resultaat gepresenteerd van de actie 'Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan', waarmee de vakbond ideeën heeft verzameld om premier Mark Rutte (VVD) te inspireren. Het gaat onder meer om voorstellen om de thuiszorg te verbeteren. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk overhandigt die ideeën bij Ruttes ministerie.

De actie vond plaats tegenover de Tweede Kamer, maar die is nog steeds met zomerreces. Niettemin sprak Van Brenk van een goede timing. Het kabinet komt binnenkort weer bijeen om te praten over de begroting voor 2014, dus ze kunnen alle ideeën daar mooi bij betrekken, zei ze.

Bij het protest was ook FNV-voorzitter Ton Heerts aanwezig. Hij herhaalde nog eens dat hij zich verzet tegen de extra zes miljard aan bezuinigingen. Ook zei de vakcentralevoorzitter dat de nullijn voor ambtenaren van tafel moet.

Ook stak hij de thuiszorgmedewerkers een hart onder de riem. Hij noemde de ontslagen bij Sensire 'echt onaanvaardbaar' en 'schandalig'. Volgens hem zijn de ontslagen niet nodig. De FNV gaat daarover volgende week in gesprek met Sociale Zaken, zei hij. Ook riep hij gemeenten op zich van hun goede kant te laten zien, zodat de thuiszorgmedewerkers niet onnodig maanden in onzekerheid verkeren.