Vietnamese bosmensen na veertig jaar gevonden

Meer dan veertig jaar geleden, tijdens de Vietnamoorlog, vluchtten Ho Van Thanh en zijn zoon Ho Van Lang de jungle in. Woensdag werden ze daar ontdekt door een aantal speurders van de politie. De vader is 82, de zoon 41.

Het duo trok de jungle in nadat het huis van Ho Van Thanh door een bom was verwoest. Daarbij stierven zijn vrouw en twee van zijn kinderen.

In het oerwoud maakten de twee zelf bijlen en messen. Ze leefden van cassave, mais, bladeren en dieren die ze vingen en slachtten. Het duo leefde in zelfgebouwde boomhutten. Kleding maakten ze van boomschors.

De vader, die in slechte gezondheid verkeert, spreekt maar een paar woorden van het dialect van de regio waar ze werden gevonden. De zoon doet dat ook. Verder communiceren ze in gebarentaal.

De twee werden ontdekt door boeren uit Tra Hot in Centraal-Vietnam toen die veertig kilometer diep in het bos hout gingen kappen. De boeren waarschuwden de autoriteiten die de speurders op pad stuurden.

Le Van Vuong, locoburgemeester van Tra Hot, verklaarde in een Vietnamese krant dat de twee schuw zijn en bang voor vreemden. Als er veel mensen op hen af komen raken ze in paniek.

De twee zijn naar Thang Tra Room gebracht, waar ze worden opgevangen en verzorgd. Ze worden ook bewaakt. Met name de zoon heeft de neiging weg te vluchten, terug naar het bos.