Hoeren met naam op openbare lijst

Amsterdamse prostituees worden gedwongen hun identiteit openbaar te maken als gevolg van de nieuwe regels van de gemeente voor de raamprostitutie. Ze moeten zich inschrijven in het handelsregister. Verhullende omschrijvingen van hun beroep zijn niet langer toegestaan. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

De nieuwe regels houden in dat prostituees minstens 21 moeten zijn. Ramen moeten tussen 06.00 en 08.00 uur gesloten zijn. Verder moeten prostituees zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat zij met naam en toenaam terechtkomen in het handelsregister, dat voor iedereen te doorzoeken is.

Voorheen accepteerde de Kamer van Koophandel verhullende omschrijvingen voor prostitutiewerk, zoals als 'relaxtherapie' of 'persoonlijke dienstverlening', stelt NRC. Tegenwoordig wordt dat niet meer toegestaan. Onder Amsterdamse prostituees zou hierover grote onrust zijn ontstaan.

Een plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voor verplichte registratie van alle prostituees sneuvelde eerder dit jaar vanwege verzet in de Eerste Kamer. Die maakte zich zorgen over de privacy van de prostituees. Het ging hierbij om een afgeschermde, beveiligde database.