Nieuwsuur mag beelden zorginstelling uitzenden

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur mag beelden uitzenden van de Groningse gehandicapteninstelling Novo. Dat heeft de rechter in Lelystad maandag in kort geding bepaald. De nieuwsrubriek wilde de beelden van de bewakingscamera van Novo gebruiken in een item over een overleden cliënt van de zorginstelling. De instelling was het daar niet mee eens.

De rechter oordeelt dat voldoende is aangetoond dat de nabestaanden van de vrouw geen bezwaar hebben tegen het uitzenden van de beelden. Ook worden de medewerkers van de instelling onherkenbaar in beeld gebracht. Omdat het bovendien gaat om een maatschappelijk zwaarwegend onderwerp, heeft de rechter het recht van persvrijheid het zwaarst laten wegen.

Op de beelden is onder meer te zien hoe vier medewerkers de lichtverstandelijk gehandicapte vrouw in de instelling in het Groningse Onnen tegen de grond drukken, liet adjunct-hoofredacteur Rob Koster van Nieuwsuur eerder weten. Het programma wil met de beelden aantonen dat het hierbij niet gaat om een incident, maar dat dit in de zorgsector vaker gebeurt. Novo wil de werknemers echter beschermen en eiste dat het materiaal zou worden vernietigd.

De vrouw had na de actie onder meer gebroken ribben en verwondingen aan hals, nek en mond, zo bleek uit sectie, meldde radioprogramma Argos in juni al. De medewerkers claimden dat de vrouw hen had vastgepakt en gebeten en gekrabd. In een rapport van de inspectie zou staan dat dit niet op de camerabeelden te zien was.

Novo benadrukte eerder eigenaar te zijn van de beelden en geen toegevoegde waarde te zien in het tonen van de beelden, mede omdat andere media zoals Argos al aandacht aan het incident besteedden. Nieuwsuur zei de beelden te willen anonimiseren, maar toen de nieuwsrubriek niet wilde tonen hoe, stapte Novo naar de rechter.