Duits dopingrapport wordt openbaar gemaakt

Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken gaat het dopingrapport publiceren waarin wordt geconcludeerd dat in West-Duitsland systematisch doping werd gebruikt. Dat laat een woordvoerder van het ministerie maandag weten. Wanneer het rapport naar buiten wordt gebracht en of er passages onleesbaar worden gemaakt, is niet duidelijk.

Het onderzoek van de Berlijnse Humboldt-Universiteit kon om privacy redenen nog niet openbaar worden gemaakt, maar dat is nu opgelost. De Süddeutsche Zeitung heeft delen van het achthonderd pagina's tellende rapport in handen. Er valt te lezen dat begin van de jaren zeventig stelselmatig doping werd gebruikt in West-Duitsland.

Onder meer tijdens de Olympische Spelen van 1972 en 1976 gingen de Duitsers in de fout. Daarnaast kwamen tal van misstanden aan het licht. Zo zouden politici sporters hebben aangezet tot dopinggebruik en zouden ook minderjarigen verboden middelen hebben gebruikt. Voetballers maakten zich schuldig aan het gebruik van amfetamine.

De voorzitter van het Duits olympisch comité Thomas Bach, een van de initiators van het onderzoek, maande maandag al tot spoed met het publiceren van het rapport. "Ik ben met dit project begonnen om het tot de bodem uit te zoeken", liet hij weten.