Negatief reisadvies voor Jemen

Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Jemen aangescherpt. Alle reizen worden ontraden vanwege de kans op terroristische aanslagen, de politieke onrust in het land en het hoge ontvoeringsrisico.

Zaterdag werd al bekend dat de Nederlandse ambassade in Jemen tijdelijk dicht is vanwege het verhoogde risico op aanslagen. Het ministerie wil voorkomen dat de ambassade in Sanaa kwetsbaarder wordt na de sluiting van de ambassades van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Donderdag kondigden de Verenigde Staten aan hun ambassades en consulaten in de islamitische wereld uit voorzorg te sluiten vanwege een terreurdreiging van Al-Qaida.

Nederlanders die nog in Jemen zijn wordt geadviseerd om bij vertrek zich te melden bij het ministerie en de ontwikkelingen in de gaten te houden. In Jemen verblijven ongeveer veertig Nederlanders.

In juni werd in Sanaa nog een Nederlands stel ontvoerd. Halverwege juli deden de twee - een freelance journaliste en haar partner - in een video op Youtube een emotionele oproep aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien is niets meer van hen vernomen.