Jihadist blijft in voorarrest

De 21-jarige Omar H., die volgens justitie naar Syrië wilde reizen om daar een terroristisch misdrijf te plegen, was nooit van plan ook daadwerkelijk te gaan. Dat zei zijn advocaat P. Lemmers maandag na afloop van een pro-formazitting. De rechtbank in Rotterdam besloot desondanks dat H. in de cel moet blijven tot zijn zaak op 2 oktober inhoudelijk wordt behandeld.

"Hij deed zich op internet stoerder voor dan hij is", benadrukt Lemmers. "Als puntje bij paaltje kwam, verzon hij altijd smoesjes om zijn reis uit te stellen." Ze noemt de Amsterdammer een dromer, die gemakkelijk te beïnvloeden is. "H. is een geïsoleerde, verlegen jongen met weinig vrienden. Internet is zijn uitlaatklep. Hij heeft geen strafblad en maakt zich alleen zorgen om het bloedvergieten in Syrië."

H. stond maandag in de Rotterdamse rechtbank terecht voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in Syrië. De rechtbank besloot dat hij in voorlopige hechtenis blijft omdat er voldoende verdenkingen tegen hem zijn. De kans om te laten zien dat hij zijn proces in vrijheid af kan wachten, heeft hij wat betreft de rechter verspeeld.

In juni werd H. aangehouden in Duitsland. Zijn voorlopige hechtenis was opgeheven op voorwaarde dat hij in Nederland zou blijven.