Turkse rechter wijst vonnis tegen 'coupberamers'

De Turkse rechter oordeelt maandagmiddag of honderden Turkse legerofficieren, politici en journalisten zich schuldig hebben gemaakt aan het beramen van een staatsgreep. De vonnissen besluiten het vijf jaar oude Ergenekon-proces, dat in het teken stond van de machtsstrijd tussen de islamistische premier Recep Tayyip Erdogan en de oude seculiere elite.

Het 'seculiere terreurnetwerk' Ergenekon zon volgens het openbaar ministerie op een reeks spraakmakende aanvallen. De organisatie hoopte Turkije in bestuurlijke chaos te storten en zo de weg vrij te maken voor een staatsgreep door het leger.

De vervolging van de ongeveer 275 kopstukken van de overwegend nationalistische en seculiergezinde elite, die sinds de stichting van Turkije in 1923 de dienst uitmaakte, doet de positie van Erdogans AK-partij geen kwaad. Erdogan en co hebben een eind gemaakt aan de greep van het leger op het landsbestuur.

De verdachten ontkennen schuld. Hun medestanders zien in de strafzaak een poging van de regering-Erdogan haar rivalen de mond te snoeren, tegenspraak de kop in te drukken en de seculiere Turkse traditie te ondermijnen.