Foto's laatste fotosessie Marilyn Monroe geveild

Tien foto's uit de laatste fotosessie van Marilyn Monroe gaan onder de hamer. Modefotograaf Bert Stern schoot de foto's in juni 1962 in opdracht van Vogue in een hotel in Los Angeles, zes weken voor Monroes dood. Op een paar kiekjes is Monroe naakt te zien op bed in diffuus licht. Het was voor het eerst sinds 1949 dat Monroe uit de kleren ging voor foto's.

Stern, die in juni op 83-jarige leeftijd overleed, nam in 1962 ruim 2500 foto's van Monroe tijdens een driedaagse shoot. "Ze was mooi en puur", zei Stern over de foto's. "Het was alsof ze net was begonnen." De kiekjes die onder de hamer gaan, stammen van de eerste dag en zijn gemaakt voordat het team van Vogue arriveerde. Dat zorgde voor ongedwongen, spontane foto's.

Het veilinghuis in Philadelphia verwacht dat de fotoset op 10 september tussen de tien- en vijftienduizend dollar opbrengt. De huidige eigenaar van de kiekjes wil anoniem blijven. Een deel van de opbrengst gaat naar borstkankeronderzoek en de strijd tegen huiselijk geweld.