'Steeds meer begrafenissen op kosten van staat'

Het aantal mensen dat een gemeentebegrafenis krijgt stijgt dit jaar fors. Dat meldt het AD maandag. In de meeste grote steden was in de eerste zeven maanden van dit jaar een flinke toename zichtbaar ten opzichte van een jaar eerder. Volgens ouderenbond ANBO komt dit doordat steeds meer ouderen in geldnood zitten.

Als iemand geen nabestaanden heeft of alleen familieleden die de uitvaart niet willen of kunnen regelen, moeten gemeenten dit verplicht doen.

In Den Haag ging het in de eerste zeven maanden van het jaar om 137 gemeentebegrafenissen, terwijl dat er gedurende het hele vorige jaar in totaal 175 waren. Als die trend zich doorzet gaat het om een stijging van 34,2 procent.

In Utrecht ging het in deze periode om 29 gevallen waar het vorig jaar nog 36 waren. In Rotterdam werden tot eind juli zeventig uitvaarten door de gemeente betaald, een jaar eerder waren dat er 117. De gemiddelde kosten zouden op 2600 euro per uitvaart liggen.

Alleen in Amsterdam is de trend nu niet zichtbaar. Met 231 gemeentebegrafenissen gaat het om een aantal ongeveer gelijk ligt aan het niveau van vorig jaar.