Duits olympisch comité: dopingrapport moet openbaar

Thomas Bach, voorzitter van het Duits olympisch comité, vraagt om de publicatie van het dopingrapport waarin wordt geconcludeerd dat in West-Duitsland systematisch doping werd gebruikt. Ook zou de overheid het dopingprogramma hebben georganiseerd en gefinancierd. "Ik ben met dit project begonnen om het tot de bodem uit te zoeken", zegt de 61-jarige oud-schermer.

De Süddeutsche Zeitung heeft het achthonderd pagina's tellende rapport van de Berlijnse Humboldt-universiteit in handen en publiceerde zaterdag de bevindingen. De onderzoekers stellen dat vanaf het begin van de jaren zeventig stelselmatig doping werd gebruikt in West-Duitsland. Onder meer tijdens de Olympische Spelen van 1972 en 1976 zou er veel zijn gebruikt.

"We zullen het rapport analyseren en waar nodig actie ondernemen", zegt Bach, die in 2008 het onderzoek initieerde. "Ten faveure van de grootst mogelijke transparantie zouden we het op prijs stellen als het definitieve rapport onmiddellijk publiekelijk wordt gemaakt."

Het rapport dat de Süddeutsche Zeitung in handen heeft is nog niet de definitieve versie. Uit angst voor schadeclaims is het nog niet gepubliceerd.

Algemeen directeur van het olympisch comité Michael Vesper is in een reactie in de Zuid-Duitse krant kritisch. Hij beschuldigt de krant ervan een speculatief artikel te hebben geschreven en vraagt om terughoudendheid. "Het comité zal het rapport nauwkeurig analyseren." Ook de politiek roert zich. Zo willen de SDP en de FDP het rapport aan een parlementaire commissie voorleggen.

Tal van misstanden kwamen in het rapport aan het licht. Zo zouden politici sporters hebben aangezet tot dopinggebruik en zouden ook minderjarigen verboden middelen hebben gebruikt. Voetballers maakten zich volgens het rapport schuldig aan het gebruik van amfetamine.

Of daar ook spelers van het nationale team, dat tussen 1974 en 1990 liefst vier WK-finales speelde, tussen zaten is niet bekend. Eerder bleken er al sterke aanwijzingen te zijn dat internationals tijdens de succesvolle WK's van 1954 en 1966 verboden middelen gebruikten.