[WK] Kromowidjojo pakt goud op 50 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft zondag de wereldtitel veroverd op de 50 meter vrije slag. De olympisch kampioene bleef in de finale met een tijd van 24,05 seconden Cate Campbell voor. De Australische, eerder op de 100 meter vrij nog de beste, moest met 24,14 genoegen nemen met het zilver. De Britse Francesca Halsall (24,30) werd derde.

Opmerkelijk genoeg zwom Kromowidjojo precies dezelfde tijd als tijdens haar gouden race op de Spelen in Londen van vorig jaar. Ze had in Barcelona de snelste start van het veld en hield die voorsprong gedurende de wedstrijd vast. "Het was een heel goede race. Mijn start is altijd al mijn sterke punt geweest", zei de Groningse voor de camera van de NOS.

"Ik kwam voor goud en dat is gelukt. Vier medailles in totaal, zo vaak heb ik volgens mij nog nooit op het podium gestaan. Het is natuurlijk heel anders dan vorig jaar. Ik heb andere keuzes gemaakt, daar heb ik geen spijt van. Ik ben heel tevreden over dit toernooi", besloot Kromowidjojo, doelend op de rustperiode die ze inlaste na de Spelen.

De 22-jarige Kromowidjojo moest op het koningsnummer nog genoegen nemen met het brons. Eerder eindigde ze ook als derde op zowel de 50 meter vlinderslag als met de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter vrij. Dat zijn alle medailles die Nederland dit WK behaalde.