Palestijnen boos om aanmoediging kolonisten Israël

Het Israëlische kabinet heeft zondag nog eens zes nederzettingen een pakket subsidies toegezegd. Op de nieuwe lijst met 'voorrangsgebieden' prijken 91 woongemeenschappen in Palestijns gebied, waar dat er eerst 85 waren. Met dat besluit laadt Israël volgens de Palestijnen de verdenking op zich dat de hervatting van het vredesoverleg enkel voor de bühne is bedoeld.

De ruim zeshonderd zogenoemde nationale voorrangsgebieden kunnen aanspraak maken op een reeks woonsubsidies en andere hulpgelden. De regering hoopt zo de leegloop van die regio's tot staan te brengen en nieuwe bewoners te trekken. Op de lijst staat een groot aantal verpauperde steden in uithoeken van Israël, maar ook een flink aantal kolonistengemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens de Israëlische actiegroep Vrede Nu liggen bijna alle nederzettingen op de lijst in streken die Israël hoogstwaarschijnlijk zal moeten ontruimen als het land vrede sluit met de Palestijnen. Drie van de kolonies begonnen als illegale nederzetting maar werden later gelegaliseerd, zegt Lior Amihai van Vrede Nu.

De Palestijnse vredesonderhandelaar Hanan Ashrawi waarschuwde Israël zondag dat het kabinetsbesluit het Palestijnen moeilijk maakt te geloven dat het Israël menens is met de vredesbesprekingen. De argwaan dat de regering van premier Benjamin Netanyahu met het overleg alleen maar tijd en rust wil kopen steekt meer en meer de kop op. De rechtse regering-Netanyahu zou helemaal niet bereid zijn boter bij de vis te leveren.

"Dit is precies wat Israël wil: overleg in haar eigen belang, en ondertussen de vrije hand houden om het oogmerk van dat overleg kapot te maken", klaagde Ashrawi. "Dit zal een verwoestende weerslag hebben, en het is in mijn ogen aan de initiatiefnemers, de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap, om Israël hier onmiddellijk van af te brengen."

De Israëlische regering liet weten dat nederzettingen nog eens extra toestemming moeten vragen voor ze in aanmerking komen voor de woon- en infrastructuursubsidies.

De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zijn vorige week in Washington hervat. Volgende week praten beide partijen in Jeruzalem verder.