FOK!filmtip van de dag: Z (1969)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Z 1

Ook vanavond kunnen we weer genieten van een behoorlijk filmaanbod. Zo hadden we u kunnen tippen om naar films te kijken zoals Peter jackson's King Kong (20.00 uur op Rtl7), Vicky Cristina Barcelona (20.45 uur op Canvas), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (22.05 uur op Net5) of The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (00.05 uur op Sbs6), maar dat doen we dus niet. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar de politieke thriller Z, die vanavond om 23.25 uur te zien is op Nederland 2. Een belachelijk laat tijdstip voor zo'n sterke film, maar het is dan ook de filmkeuze van schrijfster Nelleke Noordervliet, die de hoofdgast is in het programma Zomergasten.

Z 2

Z is een politieke thriller uit 1969 van de Griekse regisseur Costa-Gavras. Z speelt zich af in een tijd dat Griekenland nog werd geregeerd door extreem rechtse militairen. Bij een betoging tegen het oprukkende fascisme en de kernbewapening komt een linkse politicus bij een aanrijding om het leven. In eerste instantie wordt de zaak afgedaan als een noodlottig ongeval, veroorzaakt door een dronkelap achter het stuur, maar de onderzoekende rechter (Jean-Louis Trintignant) bemerkt al snel dat er meer aan de hand is. De regering ontkent natuurlijk alles, en tracht de zaak in de doofpot te stoppen. Onder de bevolking ontstaat grote beroering en in de grote steden duikt op allerlei muren de letter Z op, de Z van Ζει (Grieks voor 'hij leeft'). De film volgt vervolgens de speurtocht van de onderzoeksrechter naar de waarheid.

Z 3

Z was geinspireerd door het gelijknamige boek van Vassilis Vassilikos, over de aanslag op de linkse politicus Grigoris Lambrakis in 1963. Ook de bekende filmcriticus Roger Ebert was behoorlijk onder de indruk van de film en schreef er het volgende over: "Z is a film of our time. It is about how even moral victories are corrupted. It will make you weep and will make you angry. It will tear your guts out...When the Army junta staged its coup in 1967, the right-wing generals and the police chief were cleared of all charges and 'rehabilitated.' Those responsible for unmasking the assassination now became political criminals. These would seem to be completely political events, but the young director Costa-Gavras has told them in a style that is almost unbearably exciting. Z is at the same time a political cry of rage and a brilliant suspense thriller. It even ends in a chase: Not through the streets but through a maze of facts, alibis and official corruption." (bron: Chicago Sun-Times 30 december 1969). Z was ook de allereerste buitenlandse film die een Oscar won in zowel de categorie 'Best Foreign Language Film' als 'Best Picture'. Voor eenieder die morgen weer vroeg op moet staat de film ook op YouTube met Engelse ondertiteling.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!