Geduld regering Egypte met Morsi-aanhang 'eindig'

Het geduld van het Egyptische overgangsbestuur met de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi is niet eindeloos. De zoektocht naar een vreedzame oplossing voor de machtsstrijd kan niet blijven duren, waarschuwde de Nationale Defensieraad (NDC), het hoogste veiligheidsorgaan van het land, zondag.

Een vergelijk met de achterban van Morsi en zijn Moslimbroederschap betekent ook niet dat 'wetsovertreders' en ophitsers tegen de staat vrijuit gaan, verklaarde de NDC. De raad wordt voorgezeten door interim-president Adly Mansour en telt tal van prominente bewindslieden. Ook minister van defensie en legerchef Abdel-Fatah el-Sissi, die de machtsgreep van het leger op 3 juli leidde, is lid.

De Verenigde Staten en de Europese Unie proberen te bemiddelen in het conflict tussen de verdreven regering en het nieuwe interim-bestuur. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken William Burns besloot een dag later uit Caïro huiswaarts te keren om zondag nog met El-Sissi en met interim-premier Hazem el-Beblawi te kunnen spreken. Ook heeft Burns opnieuw een onderhoud met vertegenwoordigers van het Morsi-kamp.

De Moslimbroederschap zegt concessies te willen zien alvorens aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. De Moslimbroeders willen dat Morsi en andere gevangengenomen kopstukken weer op vrije voeten komen en dat de beweging weer over haar banktegoeden kan beschikken. Ook moet de regering hun televisiezenders weer de ruimte geven en afzien van geweld tegen demonstranten.