Protest Algerije: eten tijdens ramadan

Enkele honderden Algerijnen hebben zaterdag in het openbaar samen gegeten uit protest tegen het lastigvallen van burgers die niet meedoen aan de Ramadan, de islamitische vastenmaand. De grootste 'protestmaaltijd' vond plaats op een centraal plein in de stad Tizi Ouzou, meldden Algerijnse media.

De deelnemers aten broodjes, dronken water en rookten sigaretten. Volgens staatspersbureau APS leidde de actie tot wisselende reacties, variërend van begrip tot irritatie.

In de plaats Aokas was een soortgelijke bijeenkomst. Daar deden ongeveer 100 mensen aan mee. De deelnemers spraken van een protest voor "gewetensvrijheid en diversiteit". Ze voelen zich door conservatieve groepen en de overheid onder druk gezet om tegen hun zin mee te doen aan de Ramadan.

Beide plaatsen liggen in de sterk seculiere regio Kabylie, in het uiterste noorden van Algerije. Het protest was ingegeven door de arrestatie en ondervraging van drie jonge Algerijnen die buiten zaten te eten. Geen van beide protesten leidde tot problemen.

Protestmaaltijden in Algerije tijdens Ramadan
Protestmaaltijden in Algerije tijdens Ramadan (Foto: ANP)