Executiemiddel in Texas raakt op

Texas, de Amerikaanse staat waar het vaakst de doodstraf ten uitvoer wordt gelegd, is bijna door zijn voorraad executiemiddel heen.

De houdbaarheidsdatum van de bestaande voorraad pentobarbital verloopt in september en er zijn geen vervangende middelen voor gevonden. Het is nog onduidelijk of de twee terechtstellingen die volgende maand gepland staan worden uitgesteld. Texas heeft dit jaar al elf veroordeelden geëxecuteerd en voor de komende maanden staan er minstens zeven op de rol.

Texas schakelde vorig jaar over op een executiemethode waarbij nog maar één middel wordt ingespoten. Voorheen werden drie middelen toegediend, die steeds lastiger te verkrijgen waren omdat de producenten ze niet meer wilden leveren.

Andere Amerikaanse staten die de doodstraf kennen kampen met hetzelfde probleem. Een staat als Georgia wil zich wenden tot apotheken die zelf hun middelen maken die niet vallen onder toezicht van de Federal Drug Administration. Missouri wil propofol gebruiken, een zwaar anesthesiemiddel waaraan popster Michael Jackson in 2009 overleed, maar het is nog de vraag of de rechtbanken daar op korte termijn mee akkoord gaan. Volgens de wet zouden staten ook terug kunnen grijpen naar de gaskamer of de elektrische stoel.