Twee hongerstakers uitgezet naar Guinee

Twee hongerstakende uitgeprocedeerde asielzoekers zijn donderdag uitgezet naar Guinee. Het gaat om Cheik Bah en Issa Koulibaly, die de afgelopen 75 dagen in hongerstaking zouden zijn geweest, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur donderdagavond.

De twee zouden donderdagochtend in Rotterdam op een speciaal gecharterd vliegtuig naar Guinee zijn gezet. Vertrouwensarts Elcke Bonsen stelt dat Koulibaly op dit moment zo'n 52 kilo weegt bij een lengte van 1.93. Wat het gewicht van Bah nu is, kon ze niet precies zeggen.

Het uitzetten van Bah zou vier keer eerder zijn mislukt. Een keer greep een rechter in, die wilde dat verder onderzoek naar zijn gezondheidstoestand werd gedaan. Bij Koulibaly mislukte een poging hem uit te zetten een keer eerder. Een rechter hield uitzetting toen tegen vanwege zijn gezondheidstoestand.

Bah kwam eerder in het nieuws. In mei werd hij van het detentiecentrum in Rotterdam overgeplaatst naar de landelijke afzonderingsafdeling in Vught, nadat hij voor de tweede maal personeel van het detentiecentrum in Rotterdam zou hebben belaagd. Vertrouwensarts Bonsen stelde destijds na een bezoek aan Bah in Vught aangifte te doen omdat Bah zou zijn mishandeld door bewakers. Hij zou zware verwondingen aan zijn hoofd hebben gehad die hij niet zelf zou hebben kunnen veroorzaken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet diezelfde dag in een brief aan de Tweede Kamer op basis van de informatie die hij op dat moment had weten dat Bah 'met grote zorgvuldigheid' was behandeld in het detentiecentrum in Rotterdam. De procedures zouden correct zijn toegepast en er zou geen sprake zijn geweest van disproportioneel geweld.