Lagerhuis Uruguay legaliseert wiet

Het lagerhuis van het parlement van Uruguay heeft woensdag met een kleine meerderheid gestemd voor de legalisering van marihuana. Als het hogerhuis zoals wordt verwacht het voorstel overneemt, wordt het Zuid-Amerikaanse land het eerste ter wereld waar de productie, distributie en verkoop van marihuana aan volwassen gebruikers legaal wordt.

Alle vijftig leden van de regeringscoalitie stemden in het 96 leden tellende lagerhuis voor het wetsvoorstel. Volgens de voorstanders is de wereldwijde oorlog tegen drugs een mislukking die veel geld en bloed heeft gekost. Door de overheid een centrale rol te geven in een legale marihuanahandel en een gereguleerde verkoop zou illegale handelaren de wind uit de zeilen worden genomen. De voorstanders zeggen ook een juridisch knelpunt weg te nemen, waarbij het gebruik van wiet wel is toegestaan, maar de aankoop, productie of het bezit van ook maar één wietplant verboden is.

Tegenstanders stellen dat marihuana een beginnersdrug is, die gebruikers op de weg naar zwaardere en gevaarlijkere middelen zet.

President José Mujica had de stemming over het wetsvoorstel zes maanden uitgesteld om voorstanders de gelegenheid te geven bij het publiek meer steun te werven. Recente opiniepeilingen geven echter aan dat twee derde van de bevolking tegen een campagne van 'verantwoordelijke regulering' blijft.

Volgens de wet kunnen Uruguayanen van 18 jaar of ouder zich als teler, verkoper of gebruiker van marihuana laten registreren. Vergunninghouders mogen maximaal veertig gram per maand kopen of maximaal zes planten bezitten. Ook kunnen telersgroepen van maximaal 45 leden worden gevormd.