[F1] Uitslag Grand Prix van Hongarije

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur startte vanaf poleposition en reed een sterke race. Kimi Räikkönen eindigde als tweede, voor kampioenschapsleider Sebastian Vettel. Giedo van der Garde werd keurig veertiende.

Lewis Hamilton startte op de Hungaroring vanaf poleposition en kende een goede start. Achter hem sloot Sebastian Vettel op P2, al ging dit niet vanzelf, want zowel Romain Grosjean als Nico Rosberg drong bij hem aan. Rosberg kreeg het hierna zwaar te verduren en kwam na een aanvaring met Felipe Massa zelfs even buiten de baan, waarna hij terugviel naar de twaalfde positie. Verder naar achteren waren stevige gevechten, waarbij Mark Webber en Jenson Button met een zevende en achtste positie als grote winnaars uit de bus kwamen.

Vooraan sloeg Hamilton na vijf ronden een klein gaatje met Vettel die onder druk van Grosjean kwam te staan. Iets verder naar achteren lag Fernando Alonso vierde, voor teamgenoot Massa en Kimi Räikkönen. Na acht ronden was Hamilton de eerste van de toppers die stopte. De Brit kwam als achtste, nipt achter Button weer naar buiten, waardoor hij wat tijd verloor.

Vettel leidde de race en ging in de elfde ronde voor de eerste maal naar binnen, waarbij de Duitser als zevende, achter Hamilton en Button weer het asfalt op kwam. Het gaf de leiding aan de nog niet gestopte Grosjean, voor de eveneens nog niet gestopte Räikkönen en Webber. Niet veel later stopten ook de Lotussen, waardoor na veertien ronden Webber leidde, voor Hamilton, Button, Vettel, Grosjean en Alonso.

Vettel kwam Button niet voorbij en kreeg verschillende problemen met zijn Red Bull, waardoor hij bij Button afhaakte en zowel Grosjean als Alonso op zijn staart kreeg. Iets verder naar achteren snoepte Räikkönen de achtste positie van Massa af die een foutje maakte.

Webber kwam na 23 ronden eindelijk binnen voor zijn eerste stop, wat de leiding weer aan Hamilton gaf en Webber naar de zesde positie, vlak achter Alonso voerde. Vettel ging direct hierna Button voorbij, waarna de Brit ook posities verloor aan Grosjean en Alonso. Bij Grosjean ging dit niet zonder slag of stoot en een kleine aanvaring was het gevolg. Button ging naar binnen voor nieuw rubber, terwijl ook Grosjean snel hierna ging. Het duo kwam vlak na elkaar weer naar buiten.

Hamilton leidde de race met ruime marge op Vettel, Alonso, Webber, Räikkönen, Massa, Grosjean, Button, Rosberg en Maldonado. Leider Hamilton kwam na 31 ronden voor de tweede maal binnen voor nieuw rubber, waarbij hij op plaats vier, vlak achter Webber weer naar buiten kwam. Vettel reed hierdoor aan de leiding met een bolide die de problemen te boven bleek te zijn.

Meer coureurs pitten, waardoor Hamilton de halverwege weer de leiding greep, omdat de Brit op fraaie wijze Webber eerder al had gepasseerd. Räikkönen lag derde, voor Grosjean, Button, Vettel, Alonso, Perez, Massa en Hülkenberg die de top tien completeerde. Grosjean liep een drive-through op omdat hij Massa buiten de baan ingehaald had. De Fransman viel hierdoor enkele posities terug tot achter Alonso. Webber reed een sterke race, waarbij hij na zijn tweede stop derde, vlak voor Alonso kwam te liggen. Räikkönen had pech en viel terug naar de zesde plek.

Her en der ontstonden fraaie gevechten, mede door de pitsstops. Zo kwam Hamilton net achter Webber naar buiten, maar een achterblijver zorgde ervoor dat de Brit de Australiër met een mooie move weer kon passeren. Grosjean had eerder al de zesde plaats van Button afgesnoept door de Brit via DRS buitenom te passeren. Vettel leidde weer even, maar een derde stop voor de Duitser bracht hem achter Räikkönen weer naar buiten. Webber reed op de tweede positie, maar moest in de slotfase nog een keer stoppen, waardoor de vierde plaats voor de Australiër het hoogst haalbare bleek te zijn.

In de slotfase werd Mercedes nerveus nadat Nico Rosberg zijn bolide rokend aan de kant parkeerde. Teamgenoot Hamilton reed nog comfortabel aan de leiding. Erachter had Räikkönen zijn handen vol aan Vettel die verschillende malen stevig aandrong.

Na 70 warme ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, terwijl ook Räikkönen en Vettel een gang naar het podium mochten maken. Webber werd vierde, voor Alonso, Grosjean, Button, Massa, Perez en Maldonado die hiermee het eerste punt van het seizoen voor Williams pakte. Giedo van der Garde behaalde na een sterke race een knappe veertiende positie.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:42:29.445
2 Kimi Räikkönen Lotus +10.938
3 Sebastian Vettel Red Bull +12.459
4 Mark Webber Red Bull +18.044
5 Fernando Alonso Ferrari +31.411
6 Romain Grosjean Lotus +32.295
7 Jenson Button McLaren +53.819
8 Felipe Massa Ferrari +56.447
9 Sergio Perez McLaren +1 Ronde
10 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
11 Nico Hulkenberg Sauber +1 Ronde
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
14 Giedo van der Garde Caterham +2 Ronden
15 Charles Pic Caterham +2 Ronden
16 Jules Bianchi Marussia +3 Ronden
17 Max Chilton Marussia +3 Ronden
DNF Paul di Resta Force India +4 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +6 Ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +28 Ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +42 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India +51 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 172
2 Kimi Räikkönen Lotus 134
3 Fernando Alonso Ferrari 133
4 Lewis Hamilton Mercedes 124
5 Mark Webber Red Bull 105
6 Nico Rosberg Mercedes 84
7 Felipe Massa Ferrari 61
8 Romain Grosjean Lotus 49
9 Jenson Button McLaren 39
10 Paul di Resta Force India 36
11 Adrian Sutil Force India 23
12 Sergio Perez McLaren 18
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 11
15 Nico Hulkenberg Sauber 7
16 Pastor Maldonado Williams 1
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Esteban Gutierrez Sauber 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 277
2 Mercedes 208
3 Ferrari 194
4 Lotus 183
5 Force India 59
6 McLaren 57
7 Toro Rosso 24
8 Sauber 7
9 Williams 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0