Neonazi's martelen homo's

Russische neonazi's hebben er weer een hobby bij. Via het Russische equivalent van Facebook sporen zij homofiele medemensen op om ze te vernederen, filmen en mishandelen.

Russische homo's die denken via vk.com een leuke date te hebben gescoord maken kans bedrogen uit te komen. In plaats van een leuke middag of avond is de kans zeer aanwezig dat ze worden opgewacht door skinheads, die hen publiekelijk en onder het oog van camera’s beschimpen en soms martelen. Veel jonge homo's hebben hiervan een trauma opgelopen en enkelen hebben al zelfmoord gepleegd. De plaatselijke politie(k) doet hier helemaal niets aan, dus je zou dit geïnstitutionaliseerd homogeweld kunnen noemen.

Op een van de filmpjes is te zien hoe een 15-jarige jongen naar een ontmoetingsplek gelokt is, waar hij wordt beledigd, geslagen en overgoten met urine. Ook vinden de 'local heroes' het nodig zijn naam, adres, namen van de ouders en het adres van zijn school te vermelden. Dit filmpje is ondertussen al bekeken door miljoenen Russen.

De Spectrum Human Rights Alliance vermoedt dat ultranationalist Maxim Martsinkevich, beter bekend als Tesak, de grote initiator achter het geweld is. Deze gezellige vent speelde onder meer een hoofdrol in de documentaire ‘Ross Kemp on Gangs’ en eveneens in 'From Russia with Hate'.

Een van hen de geeft een prima verklaring voor hun gedrag: "Wij houden niet van homo's", zegt hij. "Als het aan mij lag zou ik ze vermoorden, maar helaas mag dat niet van de regering." Later weet hij nog toe te voegen: "Praktisch elke homo is pedofiel. Wanneer je eenmaal naar die kant bent overgelopen, kan je niet meer terug. Vandaag houden ze van jongens, morgen zijn dat kinderen. Ze zijn niet geschikt om in onze maatschappij te leven."