VN begint homorechtencampagne

Het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties is vrijdag een campagne begonnen om de acceptatie van en gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen te bevorderen. Onder het motto Free & Equal wil het bureau de publieke attitude in de wereld veranderen over een onderwerp waar de lidstaten van de VN zeer verdeeld over zijn.

"Attitudeverandering is nooit makkelijk. Het begint dikwijls met moeilijke gesprekken", zei hoge commissaris voor de mensenrechten Navi Pillay. "En dat is wat wij met deze campagne willen doen. Free & Equal zal miljoenen conversaties inspireren tussen mensen in de hele wereld en over het hele ideologische spectrum."

De in Kaapstad in Zuid-Afrika aangekondigde campagne omvat onder meer video's en aankondigingen, die worden verspreid via sociale media, een nieuwe website, feitenoverzichten en de inzet van persoonlijkheden die in verschillende delen van de wereld bekend zijn, zoals popzanger Ricky Martin, de Zuid-Afrikaanse zangeres Yvonne Chaka Chaka, Bollywoodactrice Celina Jaitly en de Braziliaanse zangeres Daniela Mercury.

"De Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens belooft een wereld waarin iedereen vrij geboren wordt en gelijk in waardigheid en rechten - zonder uitzonderingen en niemand uitgezonderd", zei Pillay. "Toch is het een loze belofte voor vele miljoenen LGTB-mensen die dagelijks geconfronteerd worden met haat, onverdraagzaamheid, geweld en discriminatie."

Zuid-Afrika werd als land voor de aankondiging van de campagne uitgekozen omdat Pillay er vandaan komt en omdat het een toonaangevend land is in een werelddeel waar discriminatie van en geweld tegen LGTB-mensen wijdverbreid zijn. Zo werden deze week in Kameroen twee mannen tot gevangenisstraf veroordeeld omdat ze seks met elkaar hadden gehad, terwijl eerder deze maand een homoactivist werd gemarteld en vermoord. In Zuid-Afrika is homoseksualiteit niet strafbaar en kunnen homo's zelfs trouwen, maar komt geweld tegen homo's veel voor en worden lesbiennes vaak verkracht om hen te 'genezen'.

De nieuwe VN-campagne richt zich niet alleen op Afrika. In Rusland bijvoorbeeld is onlangs een wet van kracht geworden die 'homopropaganda' verbiedt, waaronder ook gay pride-optochten of voorlichting aan kinderen over homoseksualiteit verstaan worden. In Haïti zijn leden van de homogemeenschap bedreigd en in Montenegro werden deze week deelnemers aan de allereerste gay pride-optocht in het Balkanland met stenen en flessen bekogeld en door sommige betogers met de dood bedreigd.

Een van degenen die hun steun geven aan de Free & Equal-campagne is de anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu. "Ik zou weigeren naar een homofobe hemel te gaan, dan ga ik liever ergens anders heen", zei Tutu op de persconferentie. "Ik zou geen god vereren die homofoob is."

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon schaarde zich achter de campagne.

Volgens het mensenrechtenbureau zijn homoseksuele relaties in zeker 76 landen nog strafbaar en komt discriminatie van LGTB-mensen in veel andere landen veelvuldig voor. Minder dan de helft van 193 lidstaten heeft zich uitgesproken voor ondersteuning van homorechten en tegen wetten die homoseksualiteit verbieden. In maart 2011 sloten maar 85 lidstaten zich aan bij een verklaring van de Mensenrechtenraad waarin zorg werd uitgesproken over geweld en mensenrechtenschendingen tegen LGTB-mensen.

De campagne wordt door externe geldgevers gefinancierd.