Dikzak in gevangenis VS overleden

Ronald Post, een moddervette Amerikaanse gevangene die 204 kilo woog, is zeven maanden nadat zijn doodstraf werd omgezet in levenslang overleden. Zijn dood werd volgens een woordvoerster van de gevangenisdienst in Ohio 'verwacht'. Privacywetgeving stond het haar niet toe te speculeren over de vraag of zijn gewicht iets met het overlijden te maken had.

Post was ter dood veroordeeld wegens de moord op Helen Vantz in december 1983. Vorig jaar vroegen zijn raadslieden om clementie met als argument dat Post zo dik was dat een executie niet menselijk zou zijn. Het zou neerkomen op een langzame, een op marteling lijkende dood omdat het uiterst moeilijk zou zijn een ader te vinden voor een dodelijke injectie. Mocht dat niet lukken dan zou een nog gruwelijker alternatief gezocht moeten worden.

Gouverneur John Kasich gaf Post gratie. De voor 16 januari geplande executie ging niet door. Kasich noemde echter de slechte raadslieden die Post dertig jaar geleden had als reden de straf om te zetten in levenslang. Op 3 januari werd Post overgebracht naar een gevangenisziekenhuis. Daar was hij al vaker geweest sinds 2011. Post was bijna 54 toen hij donderdag stierf.