VS: geen coup in Egypte

De regering-Obama is niet van plan de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi en de machtsovername door het leger als een staatsgreep te bestempelen. Dat zal de regering volgens ingewijden in Washington donderdag aan leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat meedelen.

Met deze mededeling, die de tweede man van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, William Burns, in zittingen achter gesloten deuren zal toelichten, denkt de regering de militaire en economische hulp van 1,5 miljard dollar per jaar aan Egypte te kunnen veiligstellen.

De regering-Obama heeft zich sinds het ingrijpen van het Egyptische in allerlei bochten moeten wringen om dit ingrijpen niet als een 'coup d'état' te bestempelen. Als zij dit wel zou doen, zou volgens de Amerikaanse wet iedere hulp automatisch moeten worden opgeschort. Washington vreest dat een dergelijke drastische stap Amerikaanse veiligheidsbelangen en programma's om de veiligheid van Israël te verzekeren en de smokkel van wapens naar de door Hamas bestuurde Gazastrook tegen te gaan in gevaar kan brengen.

Juist woensdag stelde Washington de levering van vier F-16 gevechtsvliegtuigen aan Egypte uit. Het was de eerste Amerikaanse stap sinds het Egyptische leger op 3 juli president Mohammed Morsi afzette, hem en andere leden van de Moslimbroederschap gevangenzette en de grondwet opschortte.

Het Witte Huis en het ministerie van buitenlandse zaken hebben er kort na 3 juli op gewezen dat aan het ingrijpen van het leger massale protesten tegen de regering-Morsi vooraf waren gegaan. Ook stelden zij dat de door islamisten gedomineerde regering weliswaar democratisch gekozen was, maar Egypte meer en meer een ondemocratische richting op stuurde.