[Video] 97-jarige schildert in MS Paint

Huffington Post meldt donderdag hartverwarmend nieuws naar aanleiding van een prachtig filmpje dat dinsdag verscheen (zie hieronder).

De 97-jarige hoogbejaarde Hal Lasko raakte vanaf 2005 deels blind door de aandoening maculadegeneratie. Als hij ergens naar kijkt ziet Lasko een vlek in het midden van zijn zichtsveld (voorbeeld).

Hoewel Lasko maar deels blind raakte dacht hij 'dat zijn schilderdagen voorbij waren.' Sinds de ziekte droomde hij ervan om ooit weer te kunnen schilderen. Zijn kinderen hielpen hem die droom deels te verwezenlijken door hem eind jaren negentig een computer cadeau te geven. 

Kleinzoon Ryan Lasko: "Ik wist dat ik hem [na het ziek worden in 2005] Microsoft Paint moest laten zien. Toen ik dat deed ging hij er meteen mee aan de slag. Pas jaren later zagen we hoe belangrijk het was geworden voor hem." Lasko gebruikt de computer om zijn schilderwerk te kunnen uitvergroten. Zo kan hij alsnog zien welke pixels hij precies inkleurt.

"Ik bepaal welk deel ik wil aanpakken, zoom daar op in en kijk alleen naar de details van dat afzonderlijke gedeelte. Al duurt het me twee jaar om iets af te maken, het zij zo. Ik heb een hoop geduld, dat heb je sowieso wel nodig."

Het duurde even, maar een drukkerij vogelde uiteindelijk uit hoe Lasko's Paint-ings goed afgedrukt kunnen worden. "De meeste klanten willen de afzonderlijke pixels niet meer zien. Hal wil ze juist houden."

Lasko's schilderwerk wordt omschreven als een mix van pointillisme en pixel art. Familie en kennissen hielpen hem niet alleen met drukken, maar ook met het opzetten van een website en online verkoopkanaal. Zijn zoon Ron geeft aan dat Lasko over niets anders meer praat dan zijn Paint-schilderijen. Hij is elke dag zeker tien uur bezig met zijn hobby. 

Twee van zijn kunstwerken worden momenteel tentoongesteld, waar hij erg blij mee is: "Niemand ziet ooit wat ik echt doe want ik zit altijd op mijn kamer."