'Preventieve ruiming' Sensire

De ontslagronde bij zorgorganisatie Sensire is een 'preventieve ruiming' waar uitkeringsinstantie UWV zich voor laat misbruiken. Dat schrijft vakbond Abvakabo FNV. Het UWV verleende Sensire donderdag een ontslagvergunning. Alle achthonderd thuishulpen bij de zorginstelling in de Achterhoek worden ontslagen.

Volgens de vakbond blijft er ook volgend jaar voldoende budget voor de thuiszorg over. Uitkeringsinstantie UWV had daarom de ontslagen tegen moeten houden. Sensire voert de ontslagronde door om een groot financieel risico te voorkomen omdat gemeenten nog geen duidelijkheid kunnen geven over hun beleid van volgend jaar.

Het UWV wil niet reageren op de metafoor uit de bio-industrie van Abvakabo FNV. De uitkeringsinstantie gaat nooit in op individuele gevallen, zegt een woordvoerder. De vakbond kondigt nieuwe acties aan tegen de ontslagronde.

De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Gemeenten zijn momenteel druk bezig hun beleid daar op aan te passen en kunnen daarom naar eigen zeggen nog geen nieuwe contracten afsluiten met zorgorganisaties. Bestaande contracten voor thuishulp lopen eind dit jaar af.