Australiërs weren O'Grady uit olympisch comité

Stuart O'Grady moet de atletencommissie van het Australisch olympisch comité AOC verlaten. Woensdag bleek dat de renner vlak voor de Tour de France van 1998 doping had gebruikt. Mocht de Australiër niet zelf opstappen dan verwijdert het AOC hem.

O'Grady's naam dook woensdag op in het dopingrapport van de Franse Senaat. "Leden van de commissie worden gekozen voor hun integriteit en leiderschapkwaliteiten", zei AOC-voorzitter John Coates over de atletencommissie. "Op grond daarvan verdient Stuart het niet om lid van die groep te zijn."

Mediadirecteur Mike Tancred oordeelde nog harder. "Hij heeft dan wel een gouden medaille gewonnen, maar er zit vanaf vandaag een smet op zijn carrière", zei Tancred. "Het is verdrietig dat hij niet zal worden herinnerd als een fantastische sporter. In plaats daarvan zal hij worden herinnerd als een sporter die toegaf aan de verleiding van doping alleen om een kleine voorsprong op andere renners te krijgen."

De 39-jarige O'Grady liet maandag, een dag na de Tour de France, weten per direct een punt achter zijn loopbaan te zetten. Woensdag gaf hij toe in aanloop naar de Tour van 1998 twee weken lang epo te hebben gebruikt. Hij won tijdens die ronde een etappe en droeg drie dagen de gele leiderstrui.