Landelijke hittegolf een feit, warmte houdt aan

Nederland verkeert officieel in een hittegolf. Dat meldt weeronline.nl. Rond het middaguur steeg het kwik in De Bilt tot boven de 25 graden. De laatste vijf dagen bereikte de temperatuur ook al steeds die zomerse waarde. Op drie van die vijf dagen was met meer dan 30 graden tropisch warm. De hittegolf houdt naar verwachting aan tot het weekeinde.

Om te kunnen spreken van een officiële hittegolf was donderdag een laatste zomerse dag nodig. Later donderdagmiddag stijgt de temperatuur vermoedelijk nog door tot zo'n 28 of 29 graden. Rond 10.00 uur werd overigens al de eerste lokale hittegolf neergezet. In het Limburgse Arcen werd het donderdag als eerste zomers warm.

De hittegolf is de eerste in zeven jaar. Volgens meteorologen van Weeronline is het redelijk uniek dat we zo lang moesten wachten. Gemiddeld komt een hittegolf eens in de drie jaar voor, hoewel tussen 1950 en 1975 liefst vijfentwintig jaar moest worden gewacht. In 1975 werd vervolgens wel meteen de langste hittegolf in Nederland geregistreerd. Destijds was het achttien dagen achtereen heet.

De huidige hittegolf houdt stand tot zondag, denkt Weeronline. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag komt de temperatuur naar verwachting uit op 27 of 28 graden. De hittegolf heeft dan acht dagen geduurd. Overigens betekent dat niet dat het tot zondag alleen maar mooi weer blijft. De kans op zware regen- en onweersbuien blijft aanwezig.