'Helft scholen negeert oproep asbestcontrole'

Meer dan de helft van de scholen heeft nog niet gereageerd op een oproep van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te controleren of er asbest in hun gebouwen zit. De betreffende scholen krijgen nu een bezoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport, schrijft Trouw donderdag.

Het gaat om scholen die voor 1994 zijn gebouwd, toen er nog regelmatig asbest werd gebruikt. De zevenduizend schoolbesturen zijn twee jaar geleden door het ministerie gevraagd na te gaan of deze stof in hun gebouwen zit, maar uit een laatste peiling blijkt dat dat in veel gevallen nog niet is gebeurd. Een kwart van de scholen reageerde volgens de krant niet eens op het verzoek om informatie.

Alle scholen zouden eigenlijk op 1 juli vorig jaar op asbest gecontroleerd moeten zijn. De PO-Raad roept lakse schoolbesturen nu snel te reageren. De sectororganisatie benadrukt dat scholen zelf aansprakelijk zijn als blijkt dat er toch asbest aanwezig is.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) wil voorlopig geen verplichte controles instellen. Wel benadrukt ze dat de inventarisatie wel vereist is bij de kleinste verbouwingen.