Oud-bokskampioen Emile Griffith (75) overleden

Voormalig wereldkampioen boksen Emile Griffith is dinsdag overleden. Hij is 75 jaar geworden. Griffith was de eerste wereldkampioen van de Amerikaanse Maagdeneilanden. Zijn loopbaan werd overschaduwd door de dood van tegenstander Bennie Paret na een gevecht in 1962.

Griffith, een weltergewicht, leed de laatste jaren van zijn leven aan dementie als gevolg van zijn bokscarrière. Hij kwam al vroeg in zijn loopbaan openlijk voor zijn biseksualiteit uit. In 1990 werd hij opgenomen in de Hall of Fame van het boksen.

Griffith veroverde zijn wereldtitel in 1961 door Paret te verslaan. Een halfjaar later klopte de Cubaan hem en in maart 1962 volgde een derde ontmoeting. In de twaalfde ronde liet Griffith een salvo slagen los op Paret waardoor de scheidsrechter de wedstrijd op technisch knock-out beëindigde. Paret ging vervolgens in zijn hoek neer en kwam nooit meer uit coma. Tien dagen later overleed hij.

"Ik was nooit meeer dezelfde na dat gevecht. Ik deed daarna genoeg om te winnen. Ik wilde de ander nooit pijn doen", zei Griffith in een documentaire in 2005. "Ik zou zijn gestopt, maar kon niets anders dan boksen."