Pussy Riot blij met naaktrenners op Zwarte Cross

Pussy Riot is blij met een actie aanstaande vrijdag op Zwarte Cross. Tijdens de zogenoemde Naked Run for Freedom rennen 450 mensen naakt, afgezien van een motorhelm, over het terrein om aandacht te vragen voor vrijheid van meningsuiting in Rusland. "Ze zijn blij met alle initiatieven. Internationale aandacht kunnen ze nu goed gebruiken", vertelt Emile Affolter van Amnesty International aan Novum Nieuws.

Amnesty en een aantal journalisten spraken het vrijgekomen Pussy Riot-bandlid Jekaterina Samoetsevitsj via Skype. Samoetsevitsj geeft vrijdag door middel van een filmpje het startsein voor de Naked run for Freedom. "Woensdag en vrijdag vinden hoorzittingen plaats voor vervroegde vrijlating van de twee andere Pussy Riot-leden, dus zeker nu komt de aandacht van pas", aldus Affolter.

Samoetsevitsj werd in eerste instantie tot twee jaar strafkamp veroordeeld vanwege het anti-Poetin lied dat Pussy Riot opvoerde in een kerk in Moskou. Samoetsevitsj kwam in hoger beroep vrij omdat ze door bewakers de kathedraal uit werd gegooid voor ze aan de protestactie kon deelnemen. Ze mag echter niet vrij reizen. "Ze moet zelfs toestemming vragen om Moskou uit te kunnen", vertelt Affolter. "Met haar medebandleden heeft ze af en toe contact. De ene keer komen haar brieven wel aan, de andere keer niet."

Maandag ondertekenden internationale artiesten, onder wie Adele, Madonna en Bruce Springsteen, een open brief van Amnesty International waarin wordt gevraagd om de vrijlating van de bandleden Maria Alechina en Nadezjda Tolokonnikova.