AEX raakt verder van jaarrecord verwijderd

(Novum/ABM FN) - De AEX-index is dinsdag weer iets verder van de grens van 373 punten - het hoogste niveau dit jaar - verwijderd geraakt. De Amsterdamse hoofdgraadmeter leverde een half procent in en sloot op 368,72 punten. Toch is de kortstondige daling volgens analisten vooral een kleine pauze in een verder opwaartse beweging.

Ook de kleinere Midkap-index ging licht in het rood en eindigde 0,3 procent lager op 539,87 punten. Datzelfde gold voor andere Europese effectenbeurzen zoals de Duitse, die eveneens 0,2 procent inleverde. De Parijse beurs ging 0,4 procent lager, een vergelijkbare krimp als op de beurs van Londen.

KPN was in de AEX het fonds dat verreweg de grootste winst boekte. Het telecombedrijf meldde dinsdag de verkoop van het Duitse E-Plus te verkopen aan Telefónica Deutschland voor 8,1 miljard euro. De vraag blijft voorlopig echter of de Mexicaanse grootaandeelhouder Carlos Slim zijn goedkeuring voor de overname geeft. Mede daardoor bleef de koerswinst met 2,8 procent vrij beperkt.

Ook PostNL noteerde ruime zwarte cijfers. Het postbedrijf werd 1,8 procent meer waard. Staalreus ArcelorMittal won 1,7 procent. Mogelijke verklaring hiervoor zijn uitspraken van de Chinese premier Li Keqiang dat de economische groei niet onder de zeven procent mag zakken in 2013.

Bij de dalers gingen Randstad aan kop met een verlies van respectievelijk bijna drie procent. De uitzender komt donderdag met kwartaalcijfers. Analisten verwachten dat Randstad lijdt onder de crisis in Europa en de traag groeiende Amerikaanse economie, waardoor de vraag naar uitzendpersoneel onder druk is blijven staan.

In de Midkap bleven de koersuitslagen beperkt, met uitzondering van Pharming, dat bijna veertien procent hoger sloot. Verder won staalproducent Aperam, net als ArcelorMittal vermoedelijk profiterend van het nieuws uit China, 0,9 procent. BinckBank, NSI en Ziggo lieten daarentegen koersdalingen van 1,6 tot 1,8 procent zien. De koers van Binck stond onder druk nadat de online broker een meevallende onderliggende nettowinst over het tweede kwartaal bekendmaakte.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent hoger op 15.557,64 punten. De S&P500 Index en Nasdaq leverden respectievelijk 0,2 en 0,3 procent in. Voor vanavond kijken beleggers nog uit naar de cijfers van Apple. Het aandeel wordt in afwachting daarvan ruim een half procent lager verhandeld.