Michelle Obama stapt politieke arena in

Niet alleen president Barack Obama, ook zijn vrouw Michelle weet dat ze nog hooguit drieënhalf jaar in het Witte Huis woont. De populaire first lady neemt daarom meer hooi op haar vork. Ze wil zich in de tweede termijn van haar man sterk maken voor strengere wapenwetten en de kansen voor kinderen zich te ontplooien.

Haar eerste vier jaar als presidentsvrouw bond Michelle Obama de strijd aan met de vetzucht die steeds meer Amerikaanse kinderen in zijn greep heeft. Ook spande ze zich in voor de gezinnen van oorlogsveteranen. De first lady hield het weloverwogen bij bescheiden, weinig omstreden onderwerpen en noemde zich de 'oppermoeder' naast opperbevelhebber Barack.

In mei mengde Michelle zich in het felle debat over de wapenwetgeving. Op een middelbare school in Chicago wees ze erop dat de VS hun kinderen verplicht zijn het wapenbezit aan banden te leggen. De school verloor het afgelopen jaar meerdere leerlingen door incidenten waarbij vuurwapens in het spel waren.

Dinsdag snijdt de first lady een ander heikel thema aan. Ze spreekt op de jaarvergadering van een belangenorganisatie van latino's over immigratie.

Michelle Obama is nog een stuk populairder dan haar man Barack. Twee derde van de Amerikanen heeft vertrouwen in de presidentsvrouw.