Historische moskee Al-Walid in Syrië verwoest

De strijd die in Syrië woedt heeft het zoveelste slachtoffer geëist. Maar deze keer was het niet een onschuldig mens die ten onder ging tenmidden van het geweld, maar een gebouw. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt namelijk dat de Khalid Ibn Al-Walid-moskee vernield is.

De moskee staat in de Syrische stad Homs, een stad die in handen is van de rebellen maar belegerd wordt door het Syrische leger. Het waren projectielen van die laatsten die de moskee, reeds deels beschadigd door de strijd, voorgoed naar de gallemiezen hielpen.

In de moskee stond het mausoleum van de 7e-eeuwse krijgsheer Khalid Ibn Al-Walid. Hij wordt door soennieten gezien als één van de grootste veldheren ooit. Een anonieme Syriër verwoordt de verontwaardiging: "Ik wil Arabieren en moslims vragen, hoe kun je Allah nog onder ogen komen nadat Khalid bin Walids heiligdom vernietigd is? Waarom hebben jullie het belegerde Homs verlaten?"

Khalid Ibn Al-Walid (592-642) was lid van de stam der Koeraish, die vijanden waren van Mohammed. Zijn eerste wapenfeit was dan ook het verslaan van het moslimleger in de slag bij Oehoed. Hij bekeerde zich echter tot de islam, werd een gezel van Mohammed en kreeg het bevel over het leger.

Onder Al-Walid kwamen de islamitische veroveringen goed op stoom. Hij verenigde Arabië en veroverde Mesopotamië. Zijn grootste overwinning vond plaats bij Yarmoek, toen hij een Byzantijns leger versloeg dat naar schatting vier tot tien keer zo groot was als het zijne. Daarmee veroverde hij effectief de Levant.