'NAM te traag met claims aardbevingen'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) handelt schadeclaims van gedupeerden van de aardbevingen in Groningen veel te langzaam af. Dat stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen dinsdag. De schokken worden veroorzaakt door gaswinning van de NAM.

Jansen wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de NAM tot haast dwingt met het afhandelen. "We zijn een jaar verder en pas dertig procent van de ruim achtduizend meldingen is afgehandeld", stelt Jansen in een verklaring.

"Minister Kamp beloofde eerder dat schademeldingen snel zouden worden afgehandeld. Ik weet niet wat hij snel vindt, maar ik vind dit veel te traag."

Jansen wil dat de NAM een tandje bijschakelt en dat Kamp zo nodig strenge afspraken met het bedrijf maakt. "Maximaal drie maanden om de schade na een beving op te nemen en maximaal een halfjaar voor de totale afhandeling, tenzij er een contra-expertise is aangevraagd. Dat is voor alle betrokkenen een eerlijke termijn."

In het noorden van Groningen komen regelmatig lichte aardschokken voor. Sinds vorig jaar augustus, toen een beving van 3,4 op de schaal van Richter werd gemeten, is er steeds meer aandacht voor de bevingen. Zo werd een onderzoek ingesteld naar het gevaar van de schokken.