Komst baby Kate wereldwijd gevierd

De geboorte van een nieuwe Britse troonopvolger wordt wereldwijd gevierd. Bezienswaardigheden als het Londense Trafalgar Square en de Niagarawatervallen, op de grens van de Verenigde Staten en Canada, kleuren blauw. Hertogin Kate, vrouw van de Britse prins William, beviel maandag van een zoon.

Het prinsje wordt in Londen, waar het kind ter wereld kwam, welkom geheten met saluutschoten in het koninklijke Green Park. Een kanon bij de Tower of London wordt 62 keer afgevuurd.

In tegenstelling tot Trafalgar Square, waarop de fonteinen blauw worden belicht, trekt het London Eye zich niets aan van het geslacht van de toekomstige koning. Het reuzenrad aan de Theems gaat op in rood, wit en blauw, de kleuren van de Britse vlag. Aan de oevers van de rivier die door de Britse hoofdstad stroomt, vindt bovendien een grootse lichtshow plaats. Ook in andere landen van het Gemenebest van Naties, waarvan Queen Elizabeth II symbolisch staatshoofd is, is de geboorte van het kind reden voor een feestje. In Nieuw-Zeeland veranderen ruim dertig monumenten en bezienswaardigheden van kleur. Onder meer de Sky Tower in Auckland en de Victoria Bridge in Hamilton worden blauw. Julia Gillard, tot eind vorige maand premier in Australië, is aan het knutselen geslagen. Ze heeft een kangoeroe gebreid voor de prins. Naast de Niagarawatervallen kleurt in Canada ook de CN Tower in Toronto blauw. In het land worden bovendien verschillende babyshowers ter gelegenheid van het eerste kind van prins William en Kate georganiseerd. Naar verluidt krijgen passagiers op de Londense luchthaven Heathrow ook cadeaus, het vliegveld zou van plan zijn duizenden reizigers direct na de geboorte van de prins een presentje te geven. Britse kinderen die net als het de derde in lijn van troonopvolging op maandag 22 juli zijn geboren, krijgen zeker een cadeau. Munthuis The Royal Mint geeft kinderen met dezelfde geboortedag een zilveren penny. Het aanbieden van de munt is een traditie om iemand geluk en een goede gezondheid te wensen.