Beurzen sluiten nagenoeg vlak

Europese effectenbeurzen zijn maandag vrijwel vlak gesloten aan het begin van de nieuwe beursweek. Zo won de Amsterdamse AEX-index 0,2 procent naar 370,39 punten. Ook de Parijse beurs boekte een beperkte winst, terwijl de Duitse beurs vlak eindigde. De Midkap voor middelgrote fondsen op het Damrak sloot met een verlies van 0,4 procent op 541,46 punten.

Door de lichte stijging nadert de AEX langzaam het hoogste niveau van dit jaar, op 373 punten. Om dat te breken zijn volgens analisten echter nog aantal meevallende kwartaalcijfers nodig. De cijfers van Unilever van deze week en de voor volgende week geplande cijfers van Shell zouden dat laatste zetje kunnen geven.

Philips leek na goed ontvangen kwartaalcijfers een tijdje de stijger van de dag te worden, totdat KPN het elektronicabedrijf aan het einde van de dag voorbij streefde. KPN maakte maandag bekend in gesprek te zijn met Telefónica over de verkoop van de Duitse divisie E-plus, waarna het aandeel bijna dertien procent in waarde steeg. Philips boekte een winst van 2,1 procent.

De grootste daler op het Damrak was Air France-KLM. Het luchtvaartbedrijf werd bijna zes procent minder waard op de beurs. Een duidelijke aanleiding daarvoor ontbrak. Ook PostNL had het moeilijk en leverde 2,4 procent in. De dekkingsgraad van het eigen pensioenfonds was aan het einde van het tweede kwartaal gedaald tot even boven de honderd procent, ruimschoots onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,1 procent.

Bij het sluiten van de Europese handelsdag stonden de Amerikaanse beurzen op bescheiden winst. De Dow Jones sloot 0,2 procent hoger op 15.573 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won eveneens 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,4 procent aan.