O'Grady stopt per direct met wielrennen

Stuart O'Grady is per direct gestopt met wielrennen. De 39-jarige Australiër van Orica-Greenedge maakte dat vandaag, de dag nadat zijn zeventiende Tour de France was beëindigd, bekend. Oorspronkelijk wilde hij pas volgend jaar met pensioen gaan, maar hij bedacht zich in de laatste weken.

"Ik wilde mijn carrière altijd op een bijzondere manier beëindigen en deze Tour was bijzonder", geeft O'Grady op de website van zijn ploeg aan. Orica-Greenedge won de ploegentijdrit in Nice en Simon Gerrans en Daryl Impey reden vervolgens enkele dagen in de gele trui. "Op het podium staan met al mijn ploeggenoten na de ploegentijdrit was een droom die uitkwam zo laat in mijn loopbaan."

O'Grady debuteerde in 1997 in de Tour en miste sindsdien geen enkele editie. In 2000 en 2007 haalde hij Parijs niet. In zijn loopbaan won hij twee individuele etappes en droeg hij negen dagen de gele trui.

De als baanrenner gestarte Australiër won in 2007 Parijs-Roubaix. Drie jaar eerder had hij al eens de HEW Cyclassics op zijn naam geschreven. Hij behaalde verder podiumplaatsen bij Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Tours (twee keer).