Familie Morsi haalt uit naar leger

De familie van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi heeft maandag het Egyptische leger ervan beschuldigd hem 'ontvoerd' te hebben. De familieleden houden het leger verantwoordelijk voor zijn 'veiligheid'. Het is de eerste keer dat de familie een verklaring aflegt sinds Morsi op 3 juli door het leger uit het zadel werd gewipt. Van Morsi zelf is sindsdien niets meer vernomen. Volgens de regering is hij veilig.

"We houden de leiders van de bloedige militaire coup volledig verantwoordelijk voor de veiligheid van de president", schreef de familie Morsi in een verklaring, die werd voorgelezen door Morsi's dochter Shaimaa. Een van Morsi's zonen, Osama, zei dat zijn vaders detentie de 'belichaming' vormt van 'de ontvoering van de wil van het volk en het hele land'. De familie is van plan juridische stappen te zetten om een eind te maken aan Morsi's opsluiting. "We waarschuwen Adbel Fatah el-Sissi en zijn coupleiders het leven, de gezondheid of de veiligheid van de legitieme president, onze vader, niet te schaden", aldus Osama.

El-Sissi, de minister van defensie en chef van het Egyptische leger, gaf leiding aan de machtsgreep. Morsi werd afgezet na vier dagen van massaprotesten tegen zijn regime. Leden van de Moslimbroederschap en andere aanhangers van Morsi zijn sinds 3 juli dagelijks in Caïro de straat opgegaan. Zij eisen dat Morsi terugkeert als president.