Noorwegen herdenkt aanslag Breivik

Noorwegen heeft maandag stilgestaan bij de terreurdaden van Anders Behring Breivik. Het is precies twee jaar geleden dat de rechtsextremist 77 mensen om het leven bracht. De Noorse premier Jens Stoltenberg greep de herdenking aan om de bevolking op te roepen de strijd tegen alle vormen van extremisme voort te zetten.

Stoltenberg legde een krans bij het regeringscentrum in Oslo en zei dat de maatschappij zich moet verweren tegen 'populistische rechtse partijen' die in Europa aan populariteit winnen. Tegelijkertijd moet actie worden ondernomen tegen extremistische moslims die bedreigingen blijven uiten, zei de premier.

Breivik pleegde op 22 juli 2011 een bomaanslag in het regeringscentrum en richtte kort daarna een bloedbad aan in een jeugdkamp van de Arbeiderspartij op het eilandje Utøya. Hij zei zo Noorwegen te hebben willen beschermen tegen de sociaal-democraten, die het land met hun ruimhartige immigratiebeleid zouden hebben verraden. De aanslag op het regeringscentrum kostte aan acht mensen het leven, 69 mensen kwamen om het leven bij het bloedbad op Utøya, het merendeel tieners.