'Supermarkten boycotten producten bezette gebieden'

Zeker twee grote supermarkten verkopen geen producten meer die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in door Israël bezet gebied. Het gaat om Aldi en Hoogvliet, gevestigd in de Randstad en de regio Utrecht. Supermarktketen Jumbo garandeert dat zijn huismerk vrij is van kolonistenwaar. Dat meldt Trouw maandag op basis van een rondgang langs een aantal supermarkten.

Aldi eist dat leveranciers niets meer aanbieden uit de nederzettingen. Reden daarvoor is dat de supermarkt niet wil dat zijn producten 'op enigerlei wijze ter discussie komen te staan'.

Jumbo vraagt leveranciers sinds kort om een bevestiging dat producten met het etiket 'Israël' ook daadwerkelijk uit dat land komen en niet uit de bezette gebieden. De klant heeft recht op eerlijke informatie, vindt Jumbo.

Producten uit nederzettingen gelden als omstreden, vooral omdat Israël doorgaat met het uitbreiden van de kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Deze nederzettingen zijn volgens het internationaal recht illegaal. Daarnaast wordt de uitbreiding ervan gezien als schadelijk voor het vredesoverleg met de Palestijnen.

In de levensmiddelenbranche is al langere tijd discussie over de vraag hoe supermarkten moeten omgaan met producten uit omstreden nederzettingen. Marktleider Albert Heijn wacht nog op een advies van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten.