FOK!filmtip van de dag: Hue and Cry (1947)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Hue and Cry 1

Het was vandaag niet zo moeilijk om de juiste film te vinden voor de FOK!filmtip van de dag. We hadden natuurlijk kunnen kiezen voor The Recruit van Roger Donaldson met Al Pacino en Colin Farrell (20.30 uur op Veronica) of Babel met Brad Pitt en Cate Blanchett (20.30 uur op RTL8), maar we mogen er toch wel vanuit gaan dat een beetje filmliefhebber deze films al lang gezien heeft. Nee, voor de FOK!filmtip van de dag gaan we net als gisteren weer voor een film uit de beroemde Britse Ealing Studios.

 Hue and Cry 2

Om 13.30 uur is de film Hue and Cry van regisseur Charles Crichton te zien op BBC2. De film, die destijds in de Nederlandse bioscopen te zien was onder de titel Houdt den dief!, draait het om een groepje straatjongens die ontdekken dat hun jeugdblad wordt gebruikt door een lokale gangster om boodschappen door te geven aan zijn criminele vakgenoten. De politie gelooft hun echter niet en zo moeten de jongens de zaak zelf zien op te lossen. Ze krijgen daarbij gelukkig wel de hulp van een schrijver van detectiveverhalen.

 Uit de Leeuwarder Courant van 31 december 1947
Uit de Leeuwarder Courant van 31 december 1947

Hue and Cry was zeker niet de eerste film die uit de Ealing Studios afkomstig was, maar het was wel de allereerste keer dat de Britse studio zich ging richten op films met een komische noot. Wat deze film ook bijzonder maakt zijn de opnames op lokatie in Londen, waarbij we nog veel sporen kunnen zien van de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog (zie de clip hieronder). Het verhaal van Hue and Cry doet wel wat denken aan het succesvolle kinderboek Emil and the Detectives, dat in 1931 al in Duitsland op de film werd vastgelegd. Hue and Cry was de eerste van zeven komedies waarvoor T.E.B. Clarke het scenario zou leveren. Regisseur Charles Crichton werd vooral beroemd door zijn allerlaatste en eveneens meest succesvolle film A Fish Called Wanda uit 1988. Hij overleed in Londen in 1999 op 89-jarige leeftijd.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!