Details dood journalist VS verzwegen

Michael Hastings (33) was een belangrijke kritische journalist die schreef voor de Amerikaanse blog BuzzFeed en het blad Rolling Stone. Was, omdat hij op 18 juni jongstleden onder verdachte omstandigheden overleed. Het nieuws werd aanvankelijk niet door FOK! of andere Nederlandse media opgepikt, maar groeide naarmate feiten rondom de dood zich opstapelden.

Hastings heeft de woede van de autoriteiten veelvuldig over zich heen gekregen, onder meer toen de baas van de Amerikaanse troepen in Afghanistan in 2010 moest aftreden door een artikel in Rolling Stone. Hastings bleef kritisch schrijven en ontving daar diverse belangrijke journalistieke prijzen voor.

Enkele weken voor zijn dood vertelde hij in een interview dat de regering-Obama 'een oorlog tegen journalisten heeft ontketend'. Op 17 juni mailde hij zijn collega's rond het middaguur een 'zeer onkarakteristieke' en buitengewone tekst. "Dit is geen typische e-mail. Er moet iets aan de hand zijn geweest, dat voelde ik en het zat me behoorlijk dwars", vertelt een collega. Hastings zou zijn vrouw expres niets hebben verteld om haar niet in gevaar te brengen, geeft zij desgevraagd aan.

"Lieve [uitgewist], de FBI ondervraagt momenteel mijn 'goede vrienden en kennissen.' Als de autoriteiten op ons kantoor langskomen moeten jullie ze direct naar onze advocaten verwijzen voor jullie welke gesprekken dan ook over onze nieuwsverzamelmethodes of journalistiek aangaan. Ik ben een heel groot verhaal op het spoor en zal tijdelijk van de radar moeten verdwijnen. Het beste." 15 uur later, rond vier uur 's nachts, reed Hastings zich dood tegen een boom. 

Naar verluidt hoorden omstanders vóór de auto in brand vloog en crashte een harde ontploffing. Wikileaks heeft na de dood van Hastings geschokt aangegeven dat de journalist hen juist de dag voor zijn dood had gewaarschuwd. Hij belde Wikileaks-advocaat Jennifer Robinson om haar te laten weten dat de FBI achter hem aan zat.

Gespeculeerd wordt dat Hastings bezig was over een verhaal over drone-spionage in de VS, maar welk enorm en ontluisterend wereldnieuws hij op de hielen zat, zal altijd onbekend blijven. De FBI ontkent Hastings te hebben onderzocht. Collega's gaven aan 'geschokt' te zijn, 'maar niet bepaald verrast.'

Een filmpje van het brandende wrak van Hastings' auto is hieronder te vinden. Hier vind je een recente reportage die een paar weken na de dood van Hastings is gemaakt. Een journalist vertelt onder andere dat tot nu toe niemand het politierapport heeft mogen inzien. Ook werden verschillende agenten en woordvoerders 'van bovenaf verteld niets over de zaak te zeggen.'

Deze week werd ook bekend dat Hastings' lichaam is gecremeerd door de autoriteiten, zonder dat de familie daar toestemming voor had gegeven. De familie wilde het lichaam graag terug en daarna begraven. De journaliste die vragen stelt geeft aan zelf inmiddels ook bedreigd te worden.