[Tour] Ritzege Quintana, Contador van het podium

De twintigste etappe van de Tour de France, van Annecy naar Semnoz over 125 kilometer, is gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan demarreerde op een kilometer van de meet en kwam solo over de meet. Alberto Contador verloor zijn podiumplek aan Quintana en Rodriguez. Bauke Mollema behield zijn zesde plek in het algemeen klassement.

Het was Rolland die gelijk vanuit de start uit het peloton demarreerde. Voigt was de volgende die wegreed uit het peloton en hij sloot bij de Fransman aan, net als Flecha en Burghardt. Meer renners probeerden weg te rijden. Achter de kopgroep vormde zich een tweede groep met daarin Gautier, Astarloza, Broett, Riblon en Clarke. Niet veel later sloot ook Anton zich aan bij de achtervolgende groep.

De eerste berg van de dag was de cote de Puget, eentje van de tweede categorie. Rolland was daar als eerste boven voor Flecha. De achtervolgende groep volgde op een halve minuut, het peloton op anderhalve minuut van de kopgroep. De afdaling was maar kort voordat men begon aan de berg van de derde categorie, de Col de Leschaux. De achtervolgende groep wist zich bij de kopgroep te voegen waardoor er nu tien koplopers waren. In het peloton werd het werk gedaan door Movistar en zij lieten de voorsprong niet boven de anderhalve minuut komen.

Onderaan de Mont Revard, van de eerste categorie, was het verschil nog maar 41 seconden. Voigt demarreerde. Hij kreeg Gautier, Clarke en Broett mee. Rolland en Antón moesten passen. Voigt reed flink door zodat niemand meer kon volgen. Uit het peloton reden Van Garderen en Gilbert weg. De voorsprong van Voigt op het peloton was inmiddels ruim twee minuten. Gilbert moest lossen uit de groep Van Garderen, terwijl Anton nog tussen Voigt en de groep reed.

Voigt kwam als eerste boven, Anton volgde op 40 tellen. Daarachter reed de groep Van Garderen terwijl het peloton op drie minuten volgde. Op 25 kilometer van de meet werd Anton bijgehaald door de groep Van Garderen die op bijna twee minuten van Voigt zat.

De laatste berg van de dag, en van deze Tour, was de Annecy-Semnoz, van de buitencategorie. De voorsprong van Voigt liep langzaam terug. In het peloton was het Sky dat het roer overnam van Movistar. Door het tempo van Sky moesten veel renners lossen onder wie Ten Dam, Evans, Talansky, Kwiatkowski en Daniel Martin. De voorsprong van Voigt liep terug en de groep gele trui pakte de groep Van Garderen terug. Mollema moest ook afhaken net als Fuglsang.

Zeven kilometer voor de meet werd Voigt ingerekend door de groep gele trui, waarin Kreuziger inmiddels een gaatje moest laten. Mollema zat in een groepje daarachter met onder meer Fuglsang. Rodriquez en Quintana vielen vervolgens aan, Froome reageerde, Contador moest passen. De voorsprong van Froome, Quintana en Rodriguez op Contador zes kilometer voor de meet was 40 seconden. De groep met Mollema zat op anderhalve minuut. Valverde zat nog tussen de groep gele trui en Contador. Op drie kilometer van de streep had Contador al anderhalve minuut verloren op Froome en consorten.

Op iets meer dan een kilometer van de streep ging Quintana in de aanval. Froome en ook Rodiguez volgden niet. De Colombiaan kwam solo over de meet.

Uitslag twintigste etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV 3.39:04
2 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 0,18
3 Christopher Froome GB SKY + 0,29
4 Alejandro Valverde SPA MOV + 1,42
5 Richie Porte AUS SKY + 2,17
6 Andrew Talansky VS GAR + 2,27
7 Alberto Contador SPA SAX + 2,28
8 John Gadret FRA AG2 + 2,48
9 Jesus Hernandez Blazquez SPA SAX + 2,55
10 Roman Kreuziger TSJ SAX z.t.