Nederlands Koningslied inspireert BelgiŽ

Het Belgische Koningslied is geïnspireerd op het Nederlandse Koningslied. Het lied ter ere van de Belgische troonswisseling is zaterdagochtend in première gegaan op Radio 2. Onder meer de zin 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' uit het Nederlandse nummer is ook in het Belgische Koningslied verwerkt.

Het Vlaamse zangduo Mathieu & Guillaume componeerde op verzoek van Radio 2-programma Cappuccino een lied voor de aanstaande troonswisseling. Zondag staat koning Albert II zijn troon af aan zijn zoon Filip. Het lied van de Belgen begint net als het Nederlandse nummer met 'daar sta je dan'.

Waar in het Nederlandse Koningslied de rap 'de W van Willem' te horen was, hebben de Belgen 'de P van Philip' verwerkt in het lied. Ook rapt het duo over de 'F van friet' patat. Verder zingen Mathieu & Guillaume onder meer dat de nieuwe koning er klaar voor is. "Koning worden is plezant", luidt de tekst.

Het lied werd opgevoerd in het bijzijn van Frank Geerkens, de ambassadeur van België. "Ik vind het lied interessant en heel Belgisch. Ik zal zorgen dat het bij de juiste oren terechtkomt", reageerde de ambassadeur.

Guillaume liet eerder al weten dat er gelachen mag worden om het lied. "Er mag gerust wat ironie inzitten, een beetje sarcasme", zei hij tegen Novum Nieuws. "Een liedje vol gatlikkerij, ik denk dat niemand daar op zit te wachten."

In Nederland ontstond veel ophef na de onthulling van het Koningslied, dat voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd gecomponeerd door John Ewbank. Met name de tekst kon op behoorlijk wat kritiek rekenen en was het mikpunt van spot, waarop Ewbank het lied terugtrok. Even later werd besloten het Koningslied toch op te voeren op de dag van de troonswisseling.