Geen gedwongen zorg voor mantelzorger

Mantelzorgers en vrijwilligers mogen niet verplicht worden ingezet voor lijfsgebonden zorg. Het wassen van mensen of helpen bij toiletbezoek moet in handen blijven van professionals. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten wilden dat familie en vrienden verplicht een deel van de zorg van naasten op zich nemen, maar volgens Van Rijn moet je juist zorgvuldig met mantelzorgers en vrijwilligers omgaan. Hij wil dat er meer waardering voor komt. "Vanwege de aard ervan kun je het niet verplichten", zegt hij. "Dat ga ik dus ook niet doen." Gemeenten moeten mantelzorgers juist verplicht 'een blijk van waardering' geven.

De staatssecretaris wil wel zorgen voor een betere rugdekking voor mantelzorgers. "Mantelzorgers moeten erop kunnen vertrouwen dat als het nodig is ze tijdig een beroep kunnen doen op ondersteuning voor henzelf en op zorg van hun naasten", zegt hij daarover. Gemeenten kunnen daar volgens Van Rijn bij helpen. Ook de zorgsector moet zorgen voor goede informatie.

Van Rijn wil voorkomen dat mantelzorgers overvraagd en overbelast raken. Er moet daarom lokaal een goede ondersteuningsstructuur aanwezig zijn die de belasting van informele zorgverleners kan verlichten", schrijft hij.