Tutu getroffen door 'vredige' uitstraling Mandela

De zieke Nelson Mandela ligt er 'vredig' bij in zijn ziekenhuisbed. Dat vindt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop in ruste Desmond Tutu, die Mandela vrijdag bezocht.

Het boegbeeld van de strijd tegen apartheid sliep en het bezoekje van zijn oude strijdmakker ontging hem volledig. Tutu hield daarop maar de hand vast van Mandela, die donderdag zijn 95e verjaardag vierde.

De Zuid-Afrikaanse oud-president ligt sinds 8 juni met een hardnekkige longontsteking in een ziekenhuis in Pretoria. President Jacob Zuma omschreef Mandela's toestand lang als kritiek, maar stabiel. Maar de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede is volgens Zuma inmiddels aan de beterende hand, al kan hij nog niet op eigen kracht ademen.

Donderdag vierde Tutu, net als miljoenen anderen in binnen- en buitenland, Mandela's verjaardag. Die is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Nelson Mandela-dag, en staat in Zuid-Afrika in het teken van zorg voor de naaste. De hoogbejaarde aartsbisschop deed ook een duit in het zakje en hielp ter ere van de jarige bij het schilderen van een school buiten Kaapstad.